SVENSKA PLUSBOENDEN
  • Start
  • OM BOLAGET
  • SMARTA HEM
  • Inredningstips
  • Kringservice
  • KONTAKT

Inred lägenheten så den speglar din stil och din personlighet

Picture
Vi människor är olika. Därför är det viktigt att boendet kan anpassas till de boendes personlighet och deras personliga stil och smak. För att hålla boendekostnaderna på en så låg nivå som möjligt är, å andra sidan, en viss standardisering av material och lösningar nödvändig. Redan från början är således lägenheterna baserade på moduler som kan kombineras på olika sätt. Två moduler kan exempelvis slås ihop till en större lägenhet och väggarna går med vissa begränsningar att flytta. 

​Men minst lika viktigt som planlösningen av lägenheten är att möblering, färg och ljussättning känns harmonisk och bidrar till att ge dig ett så lättskött och trivsamt hem som möjligt. 
Picture
Oavsett om du är en utpräglad designfreak, eller har en mer klassisk smak, kan det vara nyttigt att studera nedanstående allmänna tips och idéer då det gäller belysning och färgsättning av ditt nya hem.
Belysningen ger hemmet karaktär 
Picture
Foto: Hide a light
Belysningen är oerhört viktig för upplevelsen av din nya bostad. Den lyfter fram inredningsdetaljer, förstärker färger och styr hur vi uppfattar och använder rummet. 

Vanligen behöver ett utrymme tre typer av belysning: 
-       Allmänljus
-       Effektljus
-       Arbetsljus.

Allmänljuset har vi traditionellt ofta fått från en taklampa. Detta är i de flesta fall en dålig lösning. Den ger ett fult ljus som ofta blir alltför starkt och ger hårda skuggor som berövar rummet dess karaktär.

Uppåtriktade lampor mot taket – eller spotlights riktade mot väggarna – är ett sätt att skapa ett indirekt, mjukt och behagligt allmänljus som sedan kompletteras med effektljus och arbetsljus på de ställen man behöver.

När du planerar ljussättningen av ett rum. börja med arbetsljuset - lamporna vid arbetsplatsen, läsfåtöljen och köksbänken. Arbetsljuset skall vara starkt, koncentrerat och bländfritt och helst kunna ställas in på flera olika sätt.

Effektljuset är svagare och används för att förstärka rummets form och framhäva olika inredningsdetaljer som tavlor, växter och möbler. Var inte rädd för att använda många effektljus. Genom att skapa öar av ljus och skugga som överlappar varandra får rummet ett mycket ljust och behagligt intryck. Genom att ansluta flera ljuskällor till samma strömbrytare – försedd med dimmer förstås – kan du enkelt anpassa belysningen till dagsljusets skiftningar.

Ett upp- eller nedåtriktat ljus på en vägg eller flera väggar är ett sätt att förstora upplevelsen av rummet och ”flytta väggen utåt”. På motsvarande sätt ger ljus i taket ger en upplevelse av högre takhöjd. Kring soffan är det bra med lågt placerade lampor, för att få läsljus, men också för att öka samhörighetskänslan.

Många gånger behövs inget särskilt allmänljus. Ofta sprider de mindre lamporna tillsammans ett fullt tillräckligt, jämt och fint ljus med mjuka, behagliga övergångar mellan ljus och skugga.

Färgsättningen – inte bara vitt
Många väljer idag att måla väggarna i vitt och jobba med accessoirer som gardiner, kuddar, tavlor, mattor, möbler och andra inredningsdetaljer för att ge rummet den färg och känsla man vill ha. Det är säker och beprövad metod, vitt är en färg som lugnar och dämpar kontraster.

Helt vita väggar kan dock upplevas som anonyma och karaktärslösa. Vitt brutet med lite jord- eller vaniljfärg blir ofta mjukare och vackrare än rent vitt. Ett annat sätt att behålla den ljusa och luftiga känslan men ändå ge en viss karaktär är att måla olika rum i lägenheten i olika nyanser av mjukt kontrasterande vita och grå toner som reflekterar och förstärker det naturliga ljuset på ett intressant sätt.

Innan du börjar färgsätta bör du därför noga studera vilka ljusförhållanden som råder och fundera över vad rummet skall användas till. Kalla färger som blått, grönt och lila, uppfattas ofta som lugnande och passar i rum där man vill ta det lugnt, sova och kanske meditera. Varma färger, som rött orange och gult, är ofta mer aktiverande något som gör att somliga av oss kan ha svårt att känna ro i ett sovrum med alltför starka färger. Mörka väggfärger gör att rummet kan kännas mindre, samtidigt som de kan göra att rummet upplevs som mer omhuldande och ombonat, medan ljusa färger ”öppnar upp” och ger en luftigare känsla.
Picture
Att måla en kortvägg i en mörkare nyans än övriga rummet gör att rummet känns bredare och kortare. En kortvägg i ljusare nyans gör att rummet upplevs som smalare och längre.

Tänk också på att upplevelsen av färger förändras med årstiderna och varefter dagen går. Vinterljuset är betydligt vitare och kallare än sommarljuset. I ett soligt rum upplevs färgen som gulare än vad den är i butiken. Skarpt ljus gör att man gärna jobbar med svagare nyanser, medan svagt ljus tål lite starkare. 

Ofta blir vi lugna och harmoniska av färger som vi har runt omkring oss i naturen, som skiftningar på trädstammar, stenar, sand, jord och grönska. Att välja en färg som bas, t. ex. blågrå, och inreda med 2-3 olika toner av samma färg skapar harmoni och helhetskänsla. Vill du förstärka grundfärgen ytterligare, så kan du addera en kontrasterande färgklick på något lämpligt föremål. Oftast fungerar den färg som är komplementfärg till basfärgen perfekt för detta syfte.   

Väljer du färg från ett färgprov i butiken gäller det att komma ihåg att färgen kommer att se betydligt mörkare ut när den kommer upp på en hel vägg. Så när du hittar ett färgprov som du tycker om, köp snäppet ljusare för att få ett önskat resultat. Och allra helst, köp en liten burk av varje nyans och testa dig fram innan du sätter igång! 
Så påverkas våra känslor av olika färger
Källa: Svenska Målarförbundet.
Picture
VITT är en färg som många av oss väljer till hemmet. Vitt är en färg som lugnar, och har visat sig ha en lugnande effekt på till exempel människor som drabbats av depressioner. Ofta brukar kritvit färg brytas med rött, gult eller blått, för att få en varmare eller kallare ton.
Picture
GRÖNT är en färg som lugnar oss och gör oss mer skärpta. Forskning visar att vi har lättare att utföra precisionsarbete i gröna rum, vilket sägs vara en av anledningarna till att vi har gröna operationsdukar i Sverige.
Picture
RÖTT uppfattas ofta som en kraftfull och eldig färg. Rött gör många av oss mer aktiva och mångas hjärtan slår något snabbare i ett rum med röda väggar. Detta kan ha att göra med att rött ur en biologisk aspekt ofta är en varnande färg i naturen.
Picture
GULT är precis som rött en intensiv färg som drar till sig vår uppmärksamhet. Det finns färgpsykologer som menar att gult kan ge upphov till illamående och sjösjuka, och det sägs även att gult är den första färgen ett spädbarn uppfattar.
Picture
BLÅTT har en rogivande effekt och är något av en motsats till rött: vi andas lugnare och blinkar mer sällan än normalt i ett blått rum. Blått är också en kall färg, vilket gör att rummet kan uppfattas som svalare. Av dessa anledningar väljer många blå nyanser i sina sovrum.

Länkar som ger idéer och inspiration
Färgfabrikanterna lägger mycket energi på att fånga upp de senaste trenderna och ta fram idé- och bildbanker som inspiration då det gäller färgsättning och inredning. Tänk bara på att du sannolikt skall bo i ditt hem länge, så om du inte är beredd på att måla eller tapetsera om den närmaste tiden, bör du kanske undvika de allra mest spektakulära trenderna.

Inspirerande bilder hittar du bl a på följande webbsidor:

www.alcro.se
www.nordsjodesign.se
www.beckers.se


Click here to edit.